SPAR Everest Expedíció 2014

Klein Dávid hegymászó a SPAR támogatásával szeretné oxigénpalack nélkül megmászni a Mount Everestet. A nem mindennapi kísérlet sportértékéről tanúskodik, hogy a hazai hegymászás történetében ez eddig még senkinek sem sikerült, sőt, míg az Everestnek összesen több mint 5000 megmászását tartják számon, ennek csak egy töredéke, hozzávetőleg 200 történt „tisztán”, palack nélkül. Az expedíció árpilis 6-án indul Budapestről, és optimális esetben a tavaszi monszun érkezése előtt, május 20. után kerül sor a csúcstámadásra. Klein Dávid 2007-ben már eljutott 8650 méterig, vagyis 200 méterre sikerült megközelítenie a csúcsot, és továbbra is küzd a magyar extrémsport sikeréért.

"Az Everest megmászása a normál úton lényegében a ritka légkör miatt nehéz. Ez adja a kihívás lényegét, így ha ezt a tényezőt módosítom, akkor a legmeghatározóbb sajátosságát módosítottam a feladatnak."

Klein Dávid

Felkészülés

Kevesen gondolnák, de amikor az ember a világ legmagasabb csúcsát szándékozik megmászni, amit a felkészülés során a legkevésbé csinál, az a mászás. Klein Dávid napi két edzéssel hozza magát formába a SPAR Everest Expedícióra, ami nem csak komoly hegymászótudást, de roppant teherbírást is követel.

A főként erőállóképességi edzésből álló felkészülés segít a megfelelő szintre feltornázni bizonyos fiziológiai paramétereket, mint a vitálkapacitás, a légzőizmok állapota és a vér oxigénszállító képessége. Ezek azért fontosak, hogy a hegymászót minél kevésbé viselje meg a fenti, oxigénhiányos légkör. Az állóképességi edzésnek rengeteg fajtája van, ezek közül is a leghatékonyabb az intervall-edzés, amikor a terhelési és a kisebb intenzitású pihenő szakaszok váltakozva követik egymást. Ez az elv alkalmazható futásra, biciklizésre és tornatermi edzésre is. Dávid ezen kívül kedveli a crossfit edzést, amely szabad súly vagy a saját testsúly használatával minden izomcsoportot a természetes funkciójának megfelelően erősíti, nem tonnás bicepszet, hanem jól használható, de erős testfelépítést eredményezve.

Expedíció terv

Az expedíció első szakasza az alaptábor megközelítése Katmanduból, amely során 5 nap alatt csaknem 4000 métert emelkednek a Himalájában. Ezt követi a táborépítés, amely akkor zárul le, ha 8300 méteren sikerült felépíteni a 3-as tábort. A harmadik szakasz a csúcstámadás, amelyre optimális esetben május végén kerül sor, ekkor a kiépített táborokon keresztül irány a csúcs.

*Amennyiben az első csúcstámadás nem jár sikerrel, úgy azt - 2 nap alaptábori pihenő után - egy második próbálkozás követi.

MEGKÖZELÍTÉS: Budapesttől az alaptáborig tart. Klein Dávid megérkezik Nepálba, ahonnan a szükséges engedélyek, a helyi beszerzések és a logisztika megszervezése után – várhatóan április 10-én – tovább indul Kína felé, először kisbusszal, majd terepjáróval. A határt már az út első napján átlépi, onnan pedig fokozatosan emelkedik tovább Tibetben. Az út során két teljes pihenőnapot iktat be az alaposabb akklimatizáció érdekében, és az alaptábort várhatóan április 15-én éri el.

FELÉPÍTÉS: Ennek a szakasznak a lényege, hogy a jól felszerelt és kényelmes alaptáborból elindulva Klein Dávid fokozatosan egyre magasabban építi ki a táborait a hegyen. Az egyes táborok kiépítése azt jelenti, hogy egy kijelölt helyen hagy egy sátrat, benne élelemmel, gázzal és felszereléssel. Az egyre magasabban fekvő táborokat mindig az alattuk lévőből kiindulva tudja kiépíteni, így ezek az „akklimatizációs körök” egyre hosszabbak lesznek. A tervek szerint az akklimatizáció (azaz a felépítés) során Klein Dávd aludni tud majd a 7800 méteres kettes táborban (C2), és deponálja (vagyis összecsomagolva rögzíti és hátrahagyja) 8300 méteren a C3 felszerelését. A felépítés időszakának a célja, hogy a táborláncot kiépítse, s ennek során maximális akklimatizációra tegyen szert, miközben a lehető legkevesebb energiát veszíti. (Az alaptábor fölött az akklimatizáció elkerülhetetlen ára, hogy veszít az energiaszintjéből és a testsúlyából.)

CSÚCSTÁMADÁS: Miután a táborlánc kiépítésével végzett (és eközben akklimatizálódott), a meteorológia kerül előtérbe. A csúcstámadáshoz egy úgynevezett időjárási ablakot kell találnia a 10 napra szóló előrejelzésben, amikor is kevés szél és alacsony páratartalom várható. Egy „mély pihenő” után, amelyre vagy az alaptáborban, vagy a 4200 méteren fekvő Tingribe kerül sor, egyetlen lendülettel, minden nap egy tábort emelkedve halad a C3 felé (8300 m), ahonnan éjjel 10 és éjfél között tovább indul a csúcs felé.

Akklimatizáció

Az akklimatizáció lényege, hogy szervezetünk reagál a ritka légkörre. Vörös vérsejteket termel, hogy a kevesebb oxigént hatékonyabban tudja szállítani. Eközben persze fejfájás, émelygés, koordinációs zavarok, hányinger, étvágytalanság és nyomott közérzet léphet fel.

5200 m

A megváltozott légnyomás miatt a szövetek ödémásodnak (felpuffadnak). A sebek nehezebben gyógyulnak, a szervezet fűtő teljesítménye csökken, az emésztésünk, kognitív funkcióink, fizikai teljesítményünk csökken.

Mindezt kb. 5300 méterig rendszerint tökéletesen kompenzálni tudja a szervezet, ha ezt a magasságot fokozatosan érjük el, sok folyadékot fogyasztunk és betartjuk az akklimatizációra vonatkozó egyéb szabályokat. Teljesítményünk itt se lesz olyan, mint tengerszinten, de ha akklimatizálódtunk, akkor az alaptáborban tartósan berendezkedhetünk, hosszú távon regenerálódásra használhatjuk ezt a magasságot.

Az alaptábor felett csupán részleges akklimatizáció jön létre. A magashegyi betegség tünetei súlyosabban jelentkeznek és huzamosabb fent tartózkodás esetén a lebontó folyamatok nyernének a felépítőekkel szemben. Ahogy felfelé haladunk, egyre súlyosabb energiaveszteséggel kell megfizetnünk az adott magasságon megszerzett akklimatizációért. Ezért fontos, hogy pihenni mindig visszatérjünk az alaptáborba. A szakirodalom ezt nevezi "climb high, sleep low" elvnek.

Felszerelés

A jó hegymászó felszerelés még egyáltalán nem garantálja a sikert, de a nem megfelelő könnyen tragédiához vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy mit visz magával a zsákjában, aki a Mount Everestre indul, ahol a táj könyörtelen és az időjárás csapongó – de legfőképp fagyos.

aláöltözet (alsó és felső): az aláöltözet elvezeti az izzadságot a test felszínéről)

A SPAR szerepe

A SPAR mint Magyarország meghatározó kereskedelmi lánca az expedíció főtámogatójaként társult Klein Dávid küldetéséhez. Mivel legújabb matricagyűjtő albumunk épp a hegyvidék állatvilágát mutatja be, Klein Dávid a Hegymánia promóció reklámarcaként is népszerűsíti a magyar extrémsport eredményeit.

Klein Dávid kitartása és az általa képviselt szemlélet példamutató a hegyek és a természet szerelmeseinek számára, ezért a SPAR büszkén állt mellé és támogatja célja elérésében. A magashegyi expedíciózás ma számos, főleg környezeti kérdést vet fel világszerte, ám az effajta „tiszta”, saját erőre hagyatkozó hegymászás kétség kívül a fenntartható, a környezetre nézve is kedvező jövő felé mutat. A SPAR biztosítja az expedícióhoz szükséges anyagi hátteret, amely kiterjed az útiköltségekre, a teljes körű felszerelésre, az alaptábori ellátásra, a logisztikai költségekre és az adminisztratív díjakra. Ezen kívül természetesen az expedíció rendelkezésére állnak a kiváló minőségű SPAR élelmiszerek is.